SUSTAINABLE FASHIONSustainable fashion is the main subject of this blog With a consumer perspective and how I as a consumer can become a more sustainable person in relation to fashion and garments.
But what is sustainable fashion?

Below we have collected some facts and tips to make it easier to be a sustainable consumer. This text will be in Swedish. 

Hållbart mode är något vi hör mer och mer om, och det är inte bara en trend utan en viktig faktor för att på sikt skona vår miljö. Textilbranschen är en av de mest resursförbrukande branscherna i världen. I norden förbrukar vi i snitt mellan 13 och 16 nya kilo textiler per person och år (här ingår hushållstextiler) och siffran är stigande. Samtidigt har kläderna blivit billigare och över hälften av de nyinköpta textilerna blir inte återanvända utan hamnar på sopberget. 

I Sverige jobbar det många inom textilbranschen, som designers, säljare, inköpare och marknadsflrare men då merparten av råvaru- och textilproduktionen sker i länder långt härifrån är det även i dessa länder som miljöpåverkan är som värst. 

De nordiska länderna är generellt bra på att jobba både med miljöfrågor, demokrati och social ansvar (CSR). Detta börjar nu långsamt lysa igenom även i textilbranschen där man från regeringshåll har initierat ett nordiskt samarbete för en mer hållbar modebransch. 

Stora aktörer som HM, Lindex, Indiska och Åhlens har startat egna, mer hållbara kollektioner och försöker hitta sätt att recykla textiler. Men detta är ännu i sin linda. Här krävs det mycket jobb innan de kan minska sitt footprint.  

En viktig del av det hållbara modet är secondhand modet. Det är fortfarande svårt att återvinna textil, det är mycket lättare att återanvända i sin befintliga form. 

Vårt sätt

Finloppis Malmö är en loppis med secondhand märkeskläder som vi nu håller för femte gången. Finloppis är vårt bidrag till en mer hållbar värld.

Vi jobbar för en minskad konsumtion av kläder som inte går att recykla och för en ökad medvetenhet om att bättre secondhand, designer-secondhand, kan vara ett utmärkt alternativ och komplement till nya plagg. 

Secondhand skonar din plånbok, det skonar miljön och det kan hjälpa till att förändra synen på hur vi konsumerar mode. Utan att ta bort charmen och glädjen i shoppingupplevelsen kan du välja att lägga mindre pengar på kvantitet och istället satsa på kvalitet vid färre tillfällen. Tröttnar du sedan på dessa nyinköpta, dyrare plagg finns det en andrahandsmarknad för dem. 

Är det detaljer som känns omoderna, hål som behöver lagas eller fel passform, är det bästa rådet att anlita en skräddare. 

Utmana dig själv och köp bara secondhand under ett år - se om det gör någon skillnad i din plånbok, i ditt sinne och i din garderob inte minst.

Tvätta skonsamt

Genom att tvätta sina kläder rätt och inte för ofta ger man dem längre hållbarhet. 

. Känsliga tyger och underkläder ska tvättas i tvättpåse för att inte skadas av tvättmaskinen.

. Använd mindre tvättmedel än angivet om kläderna inte är grovt smutsade, tvättmedel bleker och sliter på kläderna. Pulvertvättmedel är bättre än flytande, och då gärna miljömärkt utan fosfater.

. Tvätta bort enstaka fläckar med till exempel Galltvål och vatten istället för att tvätta hela plagget.

. Undvik att använda sköljmedel, det är både dåligt för miljön, kan innehålla parfym som ger allergi och bleker mörka plagg.

. Sortera tygerna noga, blanda inte vitt med andra färger. 

. Ta av bälten och annat som kan skada plaggen.

. Tvätta kläder på låga temperaturer med kortare program utan förtvätt. 

. Lufttorka eller hängtorka istället för torktumlare som sliter på kläderna och förbrukar el.

. Tvätta känsliga material för hand med milda tvättmedel, låt te.x. inte siden ligga i blöt utan ta upp och vrid ut i handduk. Sedan dropptork. Viskos ska hängtorkas och kan dras ut varsamt för att inte förlora sin form. 

. Ull kan lätt krympa och ska tvättas varsamt och inte i för höga temperaturer. Stickat ska plantorkas för att behålla sin form. Dunplagg ska torkas i torktumlare och gärna med ett par tennisbollar för att dunet ska fördelas fint i plagget.


I garderoben

. Skjortor ska hänga på galge.

. Stickat ska vikas för att inte förlora form.

. Byxor, kjolar och klänningar mår bäst av att hänga.

. T-shirtar ska strykas så att de känns nya och fräscha, läs anvisningarna på plagget noga och se till att strykjärnet är rent.

. Häng kläder som i butik - färg vid färg. Galgar åt samma håll. Matcha gärna byxor med överdel redan på galgen, du kan till och med hänga på smycken över galgen.

Gör en stor inventering av garderoben - plocka bort det du inte använt det senaste året och inte heller avser använda. Sälj finare plagg, skänk resten till myrornas eller annan återvinning.

Matcha olika plagg med varandra innan du slänger, kanske kan du visst använda dem genom att korta en klänning, sy in en blus, laga ett hål eller sy i knappar. Jeans kan bli jeans shorts. Axelvaddar kan plockas bort.

Hållbara material

Generellt för alla material gäller att man ska följa tvättråden noga och behandla plaggen varsamt.

SIDEN är ett starkt material när det sköts rätt. Ett plagg av långfibrigt mullbärssiden kan användas länge utan att förlora sin skönhet om det sköts och tvättas varsamt.

BOMULL är den mest förekommande enskilda fibern i världen. Och en av
dem som sliter mest på miljön. Att odla bomull är en energikrävande process och man försöker i dag ta fram organisk bomull som ska belasta miljön mindre.  Fördelarna med bomull är hög slitstyrka, våthållsfasthet, tvättålighet, samt god fuktabsorbtion. Den är även hudvänlig och motståndskraftig mot frätande ämnen. Nackdelarna är att den har låg skrynkelhärdighet och relativt dålig värmeisolerande förmåga. Egyptisk bomull räknas till en av de bättre
kvalitéerna.

LYOCELL är en regenatfiber som tillverkas av cellulosa från snabbväxande energiskog. Den benämns ibland Tencel, som egentligen är ett varumärke. Lyocell bearbetas med ”snällare” kemikalier i ett slutet system och med mindre energiåtgång. Därmed kan man återvinna det mesta av kemikalierna i stället för att släppa ut det med spillvattnet. Tyget är 100 procent biologiskt nedbrytbart och kan tillverkas i allt från silkesliknande tyger till denim. Det är ett starkt och tvättåligt tyg med liten risk för krympning. Kläderna är hudvänliga med god förmåga att transportera fukt.utan sköljmedel.

KASHMIR är en dyr form av ull från getter i mellersta Asien. Ullfibern är mycket hållbar då den har stor töjbarhet och elasticitet. Just kashmir är en mjuk och lätt form av ull men med samma värmande egenskaper. Tar man väl hand om sina kaschmirkläder håller de för evigt. Tvätta med fördel bort enstaka fläckar med Galltvål och vatten. 

ÅTERVUNNEN POLYESTER  är ett petroleumbaserat tyg av till exempel PET-flaskor och utslitna polyesterkläder. Fördelen är att vi återanvänder den råolja som en gång tagits från naturen, i stället för att utvinna ännu mer olja. Tyget kan tillverkas i allt från silkiga klänningstyger till träningskläder och fleece. Det är ett slitstarkt och tvättåligt tyg som behåller sin färg trots tvätt och solljus, och tyget absorberar lite fukt.

Miljömärkningar


GOTS (Global organic Textile Standard)
Internationell miljömärkning för textil.


EU Ecolabel
EU´s miljömärkning för textil


SVANEN
Nordens officiella miljömärke och motsvarighet till Ecolabel.


BRA MILJÖVAL
– Svenska Naturskyddföreningen
Svenska Naturskyddsföreningens miljömärkning av produkter,
inklusive kläder. 


Better Cotton Initiative
Internationell märkning för hållbar bomullsproduktion.


Popular Posts

Instragram